ATELIER Alkema
NIEUWS
Gerrit Berckheyde - Gezicht op de synagogen (Collectie JHM).

Opening voorjaar 2017
Geschiedenis 1600 -1900 - Joods Historisch Museum
In samenwerking met bureau OTW verzorgt ATELIER Alkema de herinrichting van de vaste presentatie van de 'Geschiedenis 1600 -1900' in het Joods Historisch Museum, onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam. De tentoonstelling vertelt hoe migranten, conversos en joden, naar de Republiek komen, leden worden van religieuze gemeenschappen, vervolgens na 1796 Nederlandse burgers worden en onderdeel van de Nederlandse nationale identiteit.
Ludolph George Julius Berkemeier - Opkomende bui (collectie HDMZ).

December 2016
HDMZ - Museum Zandvoort
ATELIER Alkema ontwerpt de museale presentatie en inrichting van het nieuw te bouwen museum HDMZ te Zandvoort. Het gebouw is ontworpen door AG architecten, Haarlem. Het museum komt voort uit een particulier initiatief en heeft de ambitie om het cultuur-historische museum van Zandvoort te worden. Het museum wil, gebruikmakend van de modernste technieken, het verhaal vertellen van de geschiedenis van het dorp en haar directe omgeving, vanaf haar vroege ontstaansgeschiedenis tot aan de meest recente gebeurtenissen. Opening voorzien in voorjaar 2018. Project in samenwerking met Lyske Gais.
Bron: EYE Filmmuseum. fotografie: Iwan Baan

Oplevering maart 2017
EYE Filmmuseum Amsterdam
ATELIER Alkema ontwerpt de sponsoruitingen voor het EYE Filmmuseum in Amsterdam.
Bron: Johan van Hell (1889-1952), uitgeverij Terra Lannoo

Opening op 17 oktober 2016
Op klare toon. Het sprankelende engagement van Johan van Hell - MORE, Gorssel
Museum MORE toont een overzichtstentoonstelling van het werk van Johan van Hell (1889-1952). Van Hell was zowel professioneel klarinettist als kunstschilder. Hij beoefende beide disciplines naast elkaar. De tentoonstelling wordt ontworpen door ATELIER Alkema. Gastcuratoren: Caroline Roodenburgh en Tineke Reijnders.
Opening op 17 september 2016
Dick Ket, Tekeningen - Museum Arnhem
ATELIER Alkema is uitgenodigd de tijdelijke tentoonstelling 'Dick Ket, Tekeningen' in Museum Armhem te ontwerpen. Het museum bezit een grote collectie tekeningen van Dick Ket; een selectie hiervan, aangevuld met bruiklenen, zal worden getoond.
Bron: Museum MORE

17 juni 2016
Rein Draijer in Museum MORE, Gorssel
Op 17 juni 2016 opent in Museum MORE een overzichtstentoonstelling over het werk van Rein Draijer (1899-1987). De tentoonstelling wordt ontworpen door ATELIER Alkema.
Gezicht op Arnhem uit het westen, Derk Jan van Elten, 1782

Voorjaar 2016
Stadspanorama - Rozet, Arnhem
Vanaf voorjaar 2016 zal in Rozet de bijzondere collectie stadsgezichten van het erfgoedcentrum te zien zijn in een nieuwe door ATELIER Alkema te ontwikkelen presentatie.

April 2016
Tank! Back to the future - Nationaal Militair Museum, Soesterberg
Op 22 april 2016 opent naar aanleiding van de 100e verjaardag van de tank de tentoonstelling Tank! Back to the future! De tentoonstelling toont, aan de hand van levensgrote animaties en speciaal voor deze tentoonstelling geproduceerde schaalmodellen, hoe de mens al sinds de oudheid bezig is met het fenomeen tank, lang voordat de tank bestond en gemaakt kon worden.

Ferdinand Erfmann - Museum MORE, Gorssel
Op 30 januari 2016 opent de tentoonstelling Ferdinand Erfmann, Nederlands beste naef. ATELIER Alkema ontwerpt de vitrines voor deze tentoonstelling.

EYE DISCOVER - EYE Filmmuseum Amsterdam
Begin februari 2016 worden de laatsten van een serie installaties opgeleverd die vertellen wat film is en hoe film wordt gemaakt. De installaties staan verspreid door het gebouw en vormen een ontdekkingstocht door de wereld van bewegend beeld: EYE listen, EYE on set, EYE explore.
Ynte Alkema Amsterdam 2019